Linux palvelimet ICT4TN021-2 harjoitus 1

h1: a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa.

Tein koulun koneella oman Linux-livetikun ja kokeilin sitä kotona omalla pöytäkoneella. Valitsin tikulta käynnistettäessä ensimmaisen vaihtoehdon (en siis asentanut linuxia) ja näyttöön ei tullut mitään. Kokeilin ottaa muut näytöt irti koneesta, eikä sekään auttanut. Sitten laitoin tikun läppariin ja siinä käynnistys onnistui ongelmitta. Nettiin se ei tosin langattomasti yhdistänyt. Yrittäessäni yhdistää langattomaan verkkoon, kysyi se normaalisti salasanaa, mutta sen annettuani mitään ei tapahtnut. (en tiedä onko jokin ajuriongelma tms.) Sitten laitoin läppärin nettijohdolla kiinni ja tämän jälkeen pääsin nettiin normaalisti. Muita ongelmia ei ilmennyt.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

Syötin terminaaliin komennon “sudo lshw -short -sanitize” ja seuraava lista läppärin komponenteista yms. tuli näkyviin.

screenshot_2017-01-18_11-01-20

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

Kaikki valitsemani ohjelmat ovat vapaasti ladattavissa, muokattavissa ja jaettavissa. Niitä saa siis luvallisesti asentaa niin monelle laitteelle kuin haluaa, niitä saa jakaa esim. omilla nettisivuilla. Ne siis käyttävät GPL lisenssiä.

d) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

Valitsin ohjelmiksi Vlc player, Libre office ja  Kazam. Vlc:tä vastaava ohjelma Windows puolella olisi esim. Media player. Vaikka onhan Vlc myös Windowsille. Libre office writer vastaava ohjelma Windowsille, Microsoft Word.

VLC

screenshot_2017-01-18_12-21-31

Vlc playerilla kokeilin toistaa kuvaamaani videota, se toimi muuten hyvin mutta video pätki kummallisesti. Asensin terminaalissa komennolla “sudo apt-get install vlc”.

Libre office writer

screenshot_2017-01-18_12-19-45

Libre office writer, normaali tekstinkäsittelyohjelma. Toimi moitteetta. Asensin komennolla “sudo apt-get install libreoffice”.

Kazam

Screenshot_2017-01-18_11-48-33.png

Kazam, normaali “screenshot” työkalu. Asensin terminaalissa komennolla “sudo-apt get install kazam”.

“Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s